fredag 25 december 2009

Varför grädde istället för mjölk

Denna text hittade jag på sidan kolhydrater i fokus.

http://kolhydrater.ifokus.se/Articles/Read.aspx?MessageId=673a4fc0-20be-46c2-8635-8be78ad6db3a&GroupId=879b2565-0bd4-4900-9af7-e6874051b1ab&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup

Vispgrädde vs mjölk

Många undrar varför vi tjatar om grädde istället för mjölk i kaffet. Jag vill med den här artikeln visa att det faktiskt är stor skillnad på förhållandet mellan kolhydrater och fett.

Livsmedel Mgd kcal Prot Fett Kolh
Vispgrädde fett 40 % 100 375 2,1 40,0 3,0
Mellangrädde fett 27 % 100 264 2,6 27,0 3,7
Kaffegrädde fett 12 % 100 137 3,1 12,0 4,4
Standardmjölk 100 60 3,3 3,0 5,0
Mellanmjölk 1,5% 100 47 3,5 1,5 4,9
Lättmjölk fett 0,5 % 100 39 3,5 0,5 5,0

Många som har svårt med viktminskningen eller regleringen av blodsockernivån får i sig för många kolhydrater via mjölkprodukter. Då kan det vara bra att byta till vispgrädde som innehåller mindre kolhydrater och betydligt mer fett än alla andra mejerivaror.

Läs gärna mer om kolhydrater på http://kolhydrater.ifokus.se/

Kraam Maria

Inga kommentarer: